udang kara @ adik lobster
udang ketak besar ala ala lobster
aduhai...
tak reti la pulak nak masak apa
kalau udang lipan nenek biasa masak
papa Alif punya favorite tu
nenek cuba surf internet
tengok tengok resepi yang sesuai
kalau silap masak nanti
rasa rugi pulak ole ole dari jauh tu
cara terbaik dari semua resepi
bakar, lemak cili api atau buat salad
nanti nak cuba yang mana sesuai
rasanya 2 ekor satu resepi pun dah cukup
besar amat udang ni!!
udang lipan @ udang pasir
***edit: antara dua udang ni, nenek lebih suka udang lipan. sekilo baru rm5 ikut musim. walaupun mudah hancur isinya, tapi rasanya lebih kepada isi ketam. buat lemak cili api memang sedap sangat lah. lebih lebih lagi kalau yang ada telor di badan udang tu. pergh!!! beza dengan udang kara, yang isinya lebih kenyal dan tak tahu rasa apa. bukan rasa udang, bukan juga rasa ikan, bukan juga rasa ketam. camana tu? tapi kenapa udang kara tu mahal sangat? atau mmg tekak nenek yang tak biasa makan makanan mahal2 ni. mujur dapat free. :)
No comments:
Post a Comment